Facebook Instagram
Facebook Instagram
Partner:
kuchnia wielkanoc oszczędzanie

Świąteczne zapasy do recyklingu

0

Przed świętami dwoimy się i troimy, by nasze stoły uginały się od jedzenia. Niestety, kilka dni później wiele z tego trafia do kosza. Dlaczego nie szanujemy żywności? Ponieważ nigdy nie byliśmy głodni. Jak obliczono, statystyczny Europejczyk wyrzuca w ciągu roku nawet 100 kg jedzenia! Podpowiadamy, jak ograniczyć to marnotrawstwo.

Shutterstock.com
Świąteczne zapasy do recyklingu

Rocznie w Polsce niszczy się 9 mln ton jedzenia. 2 mln ton wyrzucają indywidualni konsumenci, jedzenie marnuje się także podczas produkcji, na etapie przechowywania w magazynach, podczas transportu. Miesięcznie, w przeliczeniu na osobę, kosztuje nas to od 25 do 45 zł. Tymczasem tylko na świąteczne jedzenie wydaliśmy w tym roku ok. 600 zł na rodzinę.
Przed świętami nasza lodówka wypełnia się ponad miarę. Nic dziwnego – przed nami kilka dni biesiadowania i wiele pozycji w zaplanowanym menu. Co zrobić, kiedy - jak zwykle - nasze jedzeniowe zapasy przekroczyły możliwości domowników i gości?

Przechowuj dobrze

Wśród wielkanocnych potraw nie może zwykle zabraknąć wędlin. By dłużej nadawały się do jedzenia, nie wolno przechowywać ich w foliowych opakowaniach. Pojemniki próżniowe wyłożone papierem albo papier pergaminowy podtrzymają ich świeżość przez 2-3 dni. Później, jeśli jeszcze coś zostanie, wędliny powinny trafić do zamrażarki. Także pieczone mięsa mogą poleżeć w lodówce kilka dni i posłużyć do kanapek, pasty mięsnej czy farszu do naleśników.

Warzywa (poza pomidorami) i większość owoców przechowasz w dolnej szufladzie lodówki. Jajka najlepiej w przeznaczonym na to miejscu na drzwiach. Sałata poleży kilka dni po świętach, jeśli od razu po przyniesieniu ze sklepu podzielisz ją na liście, dokładnie osuszysz i zapakujesz do pojemnika wyłożonego papierowym ręcznikiem, który wchłonie wilgoć.
Dobrym sposobem na przechowanie w lodówce brokułów, selera czy pietruszki jest szczelne zapakowanie ich w folię aluminiową. Poleżą wtedy w szufladzie lodówki nawet ponad miesiąc. Warto pamiętać, że folia aluminiowa wchodzi w reakcję z produktami kwaśnymi. Może wtedy być groźna dla zdrowia.

Rzodkiewki, wymyte i wysuszone można przechować w zakręconym szczelnie słoiku na dole lodówki. Banany zachowają świeżość nawet 5 dni dłużej, jeśli owiniesz ich końcówki plastikową folią. Warto też pamiętać, że powinno się je izolować od innych owoców, bo wydzielają dużo gazu etylenowego. Orzechy warto uprażyć przed włożeniem do lodówki. Mają więcej smaku i dłużej zachowują świeżość.

Zamrażaj śmiało

Mrozić można praktycznie wszystko, nawet pieczone ciasta (takie bez kremu) czy pokrojone owoce. To najmniej inwazyjna metoda przechowywania żywności. Przygotowując się do świąt, warto już wcześniej zamrozić część przygotowanych potraw. Jest wtedy szansa, że odgrzejemy dokładnie tyle, ile potrzebujemy, a reszta poczeka na inną okazję. Podsuszone kawałki wędlin świetnie spiszą się kiedyś w bigosie albo fasolce. Pieczone mięso będzie dobrą bazą szybkiego obiadu, a z zamrożonych, lekko zwiędłych owoców można będzie kiedyś zrobić smoothie.

Warzywa, które straciły jędrność, będą dobrym dodatkiem do gulaszu, a resztka zamrożonego sosu przyda się do makaronów czy zapiekanek. W szczelnie zawiązanych foliowych workach można zamrażać także zupy. Na pewno przyda się taki zapas, kiedy nikomu z domowników nie będzie chciało się gotować.

Pasteryzacja nie tylko latem

Przywykliśmy do tego, że przetwory robi się w sezonie letnim. Tymczasem leczo z resztek wędlin, cukinii i papryki zrobić można o każdej porze roku, a poddane pasteryzacji w niczym nie ustąpi świeżemu. Podobnie można postąpić ze świątecznym bigosem czy gulaszem. Wiele osób właśnie teraz, wczesną wiosną, smaży np. konfitury z lekko przetrzymanych cytrusów.

Słoiki nie tylko nadają się do pasteryzacji. Są także dobrą alternatywą do plastikowych pojemników, które często przechodzą bardzo intensywnymi, trudnymi do usunięcia zapachami. W szklanych pojemnikach można przechowywać w lodówce wiele drobnych produktów czy pozostałości z obiadu.

Słoiki albo pojemniki z pokrywką świetnie sprawdzą się w transporcie jedzenia do pracy. Jeśli zamierzamy podgrzewać danie w mikrofalówce, trzeba się upewnić, czy pojemnik ma stosowne oznaczenia.

Eksperymentuj w kuchni

Wyrzucanie resztek z obiadu to niestety częsta praktyka w wielu domach. Warto pytać wszystkich przy stole, ile im nałożyć. Jest wtedy szansa, że nie będzie niedojedzonych resztek. By nie marnować jedzenia, nie musimy kurczowo trzymać się przepisów. Warto inspirować się czyjąś recepturą, ale gotować tak, żeby wyjadać to, co mamy w lodówce. Cebula zastąpi pora, cukinia bakłażana, jogurt majonez (przy okazji będzie mniej kalorycznie). Danie z orzechami włoskimi zamiast pekanów będzie oczywiście nieco odbiegać od oryginału, ale za to będzie nasze własne. A kto wie, czy nie lepsze.

Po świętach w koszu na śmieci często lądują dodatki do obiadu. Tymczasem ziemniaki będą dobrym zagęstnikiem zup-kremów, można z nich zrobić kopytka czy kluski śląskie. Makaron może być bazą sałatek z tysiącem dostępnych dodatków czy podstawą zapiekanki. Podobnie ryż, który można przesmażyć z jajkiem lub zapiekać, np. z warzywami.
Prawie 40 proc. Polaków przyznaje w badaniach, że wyrzuca żywność, szczególnie chleb i wędliny. To przede wszystkim nie w porządku wobec ludzi, którym brakuje jedzenia, ale niesie też za sobą konsekwencje finansowe dla nas samych. Każdy jogurt czy bułka, które trafiają do śmietnika, to przecież wyrzucone pieniądze, które moglibyśmy wydać na coś innego.

0

design Skandynawia IKEA poczujsiedobrze IKEAPoSasiedzku

Lublin bliżej Skandynawii. IKEA Po Sąsiedzku

0

W sercu Lublina powstała unikalna szwedzka przestrzeń, która zachęca mieszkańców miasta do wspólnego spędzania czasu. Można się tam spotkać z przyjaciółmi, zatrzymać na drobną przekąskę i filiżankę kawy albo zwyczajnie odpocząć przy lekturze w zielonym zaciszu. Sprawdziliśmy, na czym polega fenomen tego miejsca.

IKEA
Lublin bliżej Skandynawii. IKEA Po Sąsiedzku
CZYTAJ DALEJ
design Philippe Starck Karim Rashid

6 najważniejszych projektantów zagranicznych. Ich dzieła na dobre zmieniły nasze otoczenie

2

Warto przyjrzeć się tym najciekawszym i najzdolniejszym postaciom z pogranicza świata designu i mody. Wybraliśmy 6 postaci z różnych kontynentów. Każda może się poszczycić niezwykłymi realizacjami!

Materiały prasowe
6 najważniejszych projektantów zagranicznych. Ich dzieła na dobre zmieniły nasze otoczenie
CZYTAJ DALEJ