Facebook Instagram
Facebook Instagram
Partner:

Jak funkcjonalnie urządzić kuchnię?

0

Nowoczesna kuchnia staje się niemal domowym laboratorium. A wszystko dlatego, że wszystkie elementy wystroju powinny tworzyć spójną całość – ergonomiczną, estetyczną i solidną. Taka wizja kuchni narodziła się jednak dopiero w XX wieku. Sprawdź, jak funkcjonalnie urządzić kuchnię oraz dlaczego ergonomia odgrywa tak ważną rolę.

Shutterstock.com
Jak funkcjonalnie urządzić kuchnię?

Kuchnia frankfurcka – mała kuchenna rewolucja

Jeszcze w XIX wieku kuchnie, zwłaszcza w mieszkaniach klasy średniej i wyższej, były miejscami, do których się nie wchodzi. Dlaczego? Pracowała tam służba, wystrój był chaotyczny, trudno było mówić o ładzie przestrzennym. Centrum kuchni organizowały dwa miejsca: duży stół oraz piec z fajerami opalany drewnem. XX wiek przyniósł jednak spore zmiany, a najlepszym na to dowodem jest koncepcja tzw. kuchni frankfurckiej.

W 1926 roku austriacka architektka Margarete Schütte-Lihotzky przygotowała projekt kuchni dla innego architekta, Ernsta Maya. Odpowiadał on za koncepcję budownictwa socjalnego na osiedlu Nowy Frankfurt (Frankfurt nad Menem). Pomysł Austriaczki był rewolucyjny – kuchnia była przemyślana w najdrobniejszym szczególe, zrealizowana na małej powierzchni (1,9 x 3,4 m), a do tego przeznaczona do kilkudziesięciu tysięcy mieszkań (w tej samej formie). Wejście umieszczono na krótszej ścianie, naprzeciwko okna. Po prawej stronie znajdowały się szafki ze zlewem, pod oknem – przestrzeń robocza, a po prawej – kuchenka oraz drzwi przesuwne, łączące kuchnię z jadalnią i pokojem dziennym. W pomieszczeniu nie było lodówki uznanej za… zbyt ekstrawagancką. Tania kuchnia, zorganizowana według zasad ergonomii i tayloryzmu (święcącego triumfy w latach 20.), stała się pierwowzorem współczesnych projektów.

Ergonomia w kuchni dzisiaj, czyli trójkąt roboczy

Gdy myśli się o ergonomii w kuchni, kluczowe jest pojęcie tzw. trójkąta roboczego. Tworzą go trzy istotne sprzęty kuchenne: lodówka, kuchenka oraz zlewozmywak. Zgodnie z terminologią powinny być rozmieszczone w taki sposób, by dało się wyznaczyć trójkąt pomiędzy nimi. Układ ten usprawnia kuchenne prace, ponieważ sprzęty znajdują się blisko siebie. Optymalne odległości pomiędzy nimi to: 120-210 cm między lodówką a zlewozmywakiem oraz zlewozmywakiem a kuchenką (w mniejszych pomieszczeniach – ok. 90 cm) oraz 120-270 cm między lodówką a kuchenką.

Trójkąt roboczy należy uwzględnić w kuchniach na planie litery U i L, w zabudowie równoległej (dwustronnej) oraz w pomieszczeniu z wyspą. W przypadku zabudowy kuchennej na jednej ścianie nie jest to oczywiście możliwe. Wtedy jednak pilnujmy najwygodniejszej kolejności: lodówka, zlew, płyta kuchenna.

Wygodna kuchnia – optymalne wymiary

Dwustronna zabudowa sprawdzi się w pomieszczeniu o szerokości co najmniej 240 cm. W przypadku mniejszego lepiej zaplanować jednostronną albo układ na planie litery L. Równie istotne są wymiary mebli. Wygodny blat kuchenny powinien mieć długość co najmniej 50-60 cm, wskazane są jednak większe modele, zwłaszcza gdy sporo gotujemy. A co z wysokością, na jakiej znajduje się blat? Przyjmuje się, że jest to ok. 85-90 cm (wymiary dla osoby o wzroście 165 cm). Niemniej wszystko zależy od wzrostu osoby, która najczęściej pracuje przy blacie. Jeśli w kuchni znajduje się stół, od ściany czy szafek powinno go dzielić przynajmniej 80 cm.

Funkcjonalna mała kuchnia

W małej kuchni liczy się wykorzystanie każdego centymetra. Wybierajmy też jasne kolory i lśniące fronty mebli, które powiększą optycznie pomieszczenie. A co ze sprzętami? Najlepsza będzie wysoka i wąska lodówka. Do tego zlew jednokomorowy albo półtorakomorowy. Jeśli w kuchni jest zmywarka, wystarczy jedna komora. Na etapie projektu kuchni warto wykorzystać wszystkie zakamarki. Przede wszystkim chodzi o dwa rzędy szafek (dolny i górny). Oprócz tego świetnie sprawdzają się niestandardowe systemy cargo, np. narożne na duże naczynia oraz bardzo wąskie – wtedy półki planowane są prostopadle do linii zabudowy. Można w ten sposób sprytnie ukryć domową spiżarnię.

0

Nie święci domy lepią. Niezwykła historia domu wybudowanego wyłącznie z naturalnych materiałów

0

O budowie oraz życiu w domu ze słomy i gliny rozmawiamy z Przemkiem Rajem, który na swojej działce wybudował pięć budynków strawbale – w tym własny dom.

Weterynarz wybudował dom z gliny i słomy. Mieszka się w nim świetnie! Fot. Facebook/Farma Stoczki
Nie święci domy lepią. Niezwykła historia domu wybudowanego wyłącznie z naturalnych materiałów
CZYTAJ DALEJ

Mazurek - słodki symbol Wielkanocy

0

Kruchutkie, kolorowe i strojone kandyzowanymi owocami oraz bakaliami mazurki to najpiękniejsza ozdoba wielkanocnych stołów. Porównuje się je do rzymskich mozaik, barwnych od wzorów i kolorów. Podane na koniec świątecznego śniadania cieszą oko i pysznie smakują, a zgodnie z tradycją wynagradzają wszelkie wyrzeczenia kulinarne w czasie postu.

CZYTAJ DALEJ