Facebook Instagram
Facebook Instagram
Partner:

Fence house: gablota w przedpokoju

0

Za przeszkloną ścianą w korytarzu stoi wyścigowy samochód, regały zbudowano z wiekowych belek, a stare drewno połączono z betonem i szkłem. Niezwykły dom w okolicach Poznania zaprojektowali architekci z biura mode:lina.

Materiały prasowe
Fence house: gablota w przedpokoju

Mój dom, moja twierdza

W Borówcu koło Poznania zakończyła się budowa Fence House. Nazwa (fence – płot, ogrodzenie) nie jest przypadkowa, inwestorom zależało na prywatności i dom jest odwrócony od ulicy. Architekci z biura mode:lina ograniczyli do minimum liczbę okien, konieczne przeszklenia zakryli żaluzjami albo zielenią. Na zewnątrz wysunięta jest tylko szara bryła garażu. Usytuowana skośnie względem elewacji, jak bastion osłania wejście do budynku. Niski murek, brama, metalowe słupki ogrodzenia tworzą dodatkowe bariery. Zupełnie inaczej wygląda elewacja ogrodowa z wielkimi przeszkleniami i otwartym tarasem.

Elewacja wykończona została szarą blachą i białym tynkiem. Projektanci konsekwentnie trzymali się tych dwóch kolorów, za to zróżnicowali faktury.

Dwie bryły

Powierzchnia domu przekracza 290 mkw. Żeby bryła nie wydawała się zbyt duża, rozdzielono ją na dwie części. Sprzyja to doświetleniu wnętrza. Skrzydła przekryto dwuspadowym dachem, zgodnie z warunkami planu zagospodarowania.
Podział ma uzasadnienie funkcjonalne, na piętrze można było dzięki temu wyznaczyć strefy dla rodziców i dla dzieci. Parter jest częścią wspólną.

Bolid za szybą

Garaż większy od salonu? W wielkopolskim domu takie rozwiązanie okazało się optymalne. W garażu jest miejsce dla dwóch samochodów, kąt na rowery, wydzielone pomieszczenie gospodarcze z regałami, a przede wszystkim specjalne miejsce na efektowny bolid z czerwoną karoserią. Auto można podziwiać z korytarza. W ścianie dzielącej pomieszczenia umieszczono okno z szybą wystarczająco dużą, by widoczna była cała maszyna. Z wnętrza domu lśniący pojazd wygląda jak umieszczony w gablocie.

Korytarz ze ścianami wykończonymi betonem architektonicznym tworzy oś komunikacyjną domu i przecina go przez środek. Prowadzi od wejścia na ogrodowy taras. Po jednej stronie ma garaż i salon, po drugiej gabinet z małą łazienką, spiżarnię, jadalnię i wysuniętą w głąb ogrodu kuchnię.

Belki i beton

Schody ze szklaną barierką prowadzą na piętro. Jedno ze skrzydeł służy rodzicom. Gospodarze domu mają do dyspozycji apartament z sypialnią, łazienką i toaletą, biblioteką i balkonem nad kuchnią.

Po przeciwnej stronie korytarza umieszczono biuro, pralnię, a przede wszystkim strefę dziecięcą. Pokój dziecięcy jak matrioszka skrywa w sobie dwa kolejne domki. Zaprojektowane przez architektów z biura mode:lina łóżka mają obudowy z dwuspadowym dachem i okienkami, przypominają trochę bryłę samego domu. Skośne linie daszków pasują do pomieszczenia – pokój nie ma sufitu, tylko wyeksponowaną więźbę dachową.

Projektanci chętnie kontrastują stare z nowym. Do nowoczesnych, minimalistycznie urządzonych wnętrz wprowadzili dużo elementów z drewna. Szczególnie efektownie prezentują się meble z ciężkich belek, biblioteka, stół. Wiekowe drewno pochodzi z jednej z poznańskich kamienic, zostało ocalone przy rozbiórce i poddane twórczemu recyklingowi.

Z solidnych desek i stali zrobione są drzwi przesuwne, jakby wprost przeniesione z wielkopolskiej stodoły. Poszarzałe, malowniczo usłojone drewno posłużyło jako budulec harmonijkowej ściany w jadalni. Zamknięta wydziela przytulne pomieszczenie, po jej otwarciu jest dość miejsca na urządzenie spotkania z przyjaciółmi. Ciepły w wyrazie materiał połączono m.in. z betonem architektonicznym, użytym do wykonania blatów roboczych w kuchni i ściennych okładzin.

Detale

Oszczędność wystroju została przełamana wyrazistymi detalami. Podwójne lustro w formie wielkich okularów, żółty fotel wśród szarych mebli czy delikatne lampy z metalowej siatki przyciągają wzrok dzięki neutralności tła. Wnętrza zyskują dzięki tej pieczołowitości, ale o ich atrakcyjności decyduje przede wszystkim otwarcie domu na otoczenie. Do wysokiego salonu przez panoramiczne okna wpływa mnóstwo naturalnego światła, a przy tym wyeksponowany został ogród i sosnowy las otaczający działkę.

Efektowne rozwiązania aranżacji wnętrza wyróżniają Fence House, dla architektów najważniejsza była jednak funkcjonalność i dopasowanie do potrzeb użytkowników.

0

Poznaj miejsca, które aż kipią naturą i historią

0

Wśród wspomnień z dzieciństwa ważne miejsce zajmują te wakacyjne. Pod namiotem, w lesie, w babcinej stodole nie było zwykle żadnych wygód, ale klimat i atmosfera pozostały na całe życie. Teraz wiele takich miejsc można odwiedzić, nie rezygnując z komfortu i wygód.

Shutterstock.com
Poznaj miejsca, które aż kipią naturą i historią
CZYTAJ DALEJ

Bajkowe korytarze w Centrum Zdrowia Dziecka

0

Dzięki firmie Porta Drzwi korytarz w Centrum Zdrowia Dziecka zamienił się w bajkowy świat, który wzbudza uśmiech u małych pacjentów. To zasługa nowo powstałego, kolorowego muralu.

Materiały prasowe
Bajkowe korytarze w Centrum Zdrowia Dziecka
CZYTAJ DALEJ